Moringa oleifera diklasifikasikan sebagai salah satu tumbuhan sangat berharga
kerana kebanyakan bahagian tumbuhan ini; akar, kulit, getah, daun, dan biji
mempunyai kegunaan tersendiri. Minyak yang diekstrak daripada biji M. oleifera
telah digunakan secara meluas dalam masakan, ubat-ubatan dan kosmetik. Kaedah
pengekstrakan Soxhlet dengan menggunakan heksana sebagai pelarut pengekstrakan
telah digunakan secara meluas untuk mengeluarkan minyak M. oleifera daripada
bijinya. Walaubagaimanapun, kesan buruk penggunaan heksana terhadap alam
sekitar dan kesihatan mungkin mengehadkan penggunaan heksana. Dalam kajian ini,
heptana digunakan sebagai pelarut pengekstrakan kerana pelarut ini serupa dengan
heksana tetapi ia tidak mempunyai masalah terhadap alam sekitar dan kesihatan yang
berkaitan dengan heksana. Kesan suhu pengekstrakan, masa pengekstrakan, saiz
zarah biji, dan nisbah pelarut kepada pepejal telah dikaji dalam penyelidikan ini.
Hasil minyak bergantung kepada dengan perubahan pembolehubah yang dikaji. Suhu
antara 85 ᴼC hingga 105 ᴼC, masa pengekstrakan antara 2 jam hingga 4.5 jam, nisbah
pelarut kepada nisbah pepejal antara 7.5: 1 hingga 15: 1 dan saiz biji antara 0.5 mm
hingga 2.0 mm telah digunakan semasa kajian. Keadaan optimum yang
menghasilkan hasil minyak tertinggi adalah suhu pada 100 °C, masa pengekstrakan 4
jam, saiz zarah kurang daripada 0.50 mm dan nisbah pelarut kepada pepejal 15: 1.
Hasil minyak maksimum ialah 40.10%. Biji M. oleifera dicirikan sebelum dan
selepas proses pengekstrakan dengan menggunakan Pengimbasan Elektron
Microskopik (SEM), Fourier Transform Infrared (FTIR) dan ujian penganalisis
unsur. Pengelasan fizikal dan kimia minyak yang diekstrak telah dianalisa. Asid
oleik, asid palmitik dan asid oksalat dikesan dengan asid oleik mendominasi kira-kira
65.90%. Minyak M. oleifera yang diekstrak berwarna kuning dan mempunyai
ketumpatan 0.905 g/mL. Nilai indeks biasnya adalah 1.46705 dan 65cP kelikatan.
Nilai pengekstrakan ditentukan ialah minyak 198.63 mg KOH/g. Daripada kajian
kinetik, model pengekodan urutan kinetik kedua berpadanan dengan data eksperimen
dengan pekali korelasi (R2) hampir 1.00. Kewujudan fitokimia dalam minyak M.
oleifera yang diekstrak telah diuji dan hasilnya menunjukkan bahawa flavonoid,
saponin, fenol, tanin dan terpenoid wujud di dalam minyak. Daripada penyelidikan,
didapati bahawa heptana adalah pelarut yang berkesan untuk proses pengekstrakan
minyak M. oleifera menggunakan kaedah pengekstrakan Soxhlet.
_______________________________________________________________________________________________________
Moringa oleifera is classified as one of the most valuable plants as most parts of this
plant; root, bark, gum, leaf, and seed have their special usages. The oil extracted
from M. oleifera seeds has been widely used in culinary, medicine and cosmetics.
Soxhlet extraction method by using hexane as the extraction solvent has been widely
used to extract the M. oleifera oil from its seed. However, the environmental and
health concerns about hexane may limit its usage. In this research, heptane is used as
the extraction solvent as this solvent is similar to hexane but it does not have the
environmental and health concerns associated with hexane. Effects of extraction
temperature, extraction time, particles size of the seeds, and solvent to solid ratio
towards the extraction yield were investigated. The oil yield varied with the changing
of the parameters. Temperature between 85 ᴼC to 105 ᴼC, extraction time between 2
hours to 4.5 hours, solvent to solid ratio between 7.5:1 to 15:1 and seeds size
between 0.5 mm to 2.0 mm were used during the investigation. The optimum
parameters that give highest oil yield of 40.10 % were temperature at 100°C, 4 hour
extraction time, particle sizes less than 0.50 mm and solvent to solid ratio of 15:1.
The M. oleifera seeds were characterized before and after the extraction process by
using Scanning Electron Microscopic (SEM), Fourier Transform Infrared (FTIR) and
elemental analyzer tests. Physical and chemical characterizations of the extracted oil
were analyzed. Oleic acid, palmitic acid and oxalic acid were detected with oleic acid
having the dominant percentage of about 65.90%. M. oleifera oil extracted was
yellow in color and has density of 0.905 g/mL. The refractive index and viscosity
values were 1.46705 and 65cP, respectively. Saponification value determined was
198.63 mg KOH/g oil. From the kinetics study, the kinetics second-order extraction
model fitted well with the experimental data with correlation coefficient (R2) almost
1.00. The existence of phytochemicals in the extracted M. oleifera oil was tested and
the results showed that the flavonoids, saponins, phenol, tannins and terpenoids exist
in the oil. From the investigation, it was found that heptane is an effective solvent for
the extraction of M. oleifera oil using Soxhlet extraction method.