Kecekapan perencatan bagi ekstrak methanol kulit bawang merah terhadap kakisan
keluli lembut di dalam larutan asid hidroklorik telah disiasat melalui ukuran
penurunan berat logam. Kajian ini telah dijalankan dengan merendamkan kupon
keluli lembut di dalam 1.0 M larutan asid hidroklorik yang mengandungi dan tanpa
ekstrak kulit bawang merah pada pelbagai suhu (303-333 K) dalam tempoh masa 7
hari. Fourier Transform Infrared (FT-IR) analisis spektroskopi menunjukkan
perencatan kakisan keluli lembut disumbangkan terutamanya oleh C-O dan aromatik
kompaun. Kompaun-kompaun tersebut telah terjerap pada permukaan keluli lembut
dan membentukkan satu lapisan nipis halangan pelindung. Dari ukuran penurunan
berat logam, kecekapan perencatan sebanyak 90 % telah diperoleh dalam larutan HCl
yang mengandungi 2.0 g/L ROPE pada suhu 303 K. Kecekapan perencatan didapati
bahawa nilainya meningkat dengan peningkatan kepekatan perencat tetapi
mengurang dengan suhu larutan asid yang semakin meningkat. Hal ini demikian
kerana permukaan keluli lembut akan dioksida pada kadar yang lebih tinggi pada
suhu yang tinggi. Hal ini akan menyebabkan desorbsi ROPE daripada permukaan
keluli lembut itu. Mekanisme penjerapan ROPE pada permukaan keluli lembut
adalah mengikut isoterma penjerapan Langmuir dalam lingkungan suhu yang telah
dikaji.
_______________________________________________________________________________________________________
The inhibition efficiency of methanol extract of red onion peel on the corrosion of
mild steel in hydrochloric acid (HCl) solution has been investigated through weight
loss measurements. This study was conducted by immersing mild steel coupon into
1.0 M of HCl solution with (0.5 g/L - 2 g/L inhibitors) and without the presence of
red onion peel extracts (ROPE) at various temperatures (303 to 333 K) for 7 days.
Fourier Transform Infrared (FT-IR) spectroscopy analysis indicated that the
inhibition of mild steel corrosion was mainly contributed by C-O and aromatics
compounds. These compounds were adsorbed on the mild steel surface and formed a
thin layer of protective barrier. From the weight loss measurement, the inhibition
efficiency of 90% was obtained in the HCl solution containing 2.0 g/L of ROPE at
temperature of 303 K. The inhibition efficiency was found to increase with
increasing inhibitor concentration but decrease with increasing temperature of acid
solution. This is because mild steel is oxidized at a higher rate at high temperature
which causes the ROPE to desorb from the surface of mild steel. The adsorption
mechanism of ROPE on the mild steel obeys the Langmuir adsorption isotherm
within the range of temperature studied.