(For USM Staff/Student Only)

EngLib USM > Ω School of Electrical & Electronic Engineering >

Egg freshness detection using image processing technique

Egg freshness detection using image processing technique / Muhammad Amirul Hussaini Ab Razak
Matlamat kajian ini adalah untuk meneroka potensi dekat inframerah (NIR) sistem pengimejan dalam kombinasi dengan analisis pemprosesan imej untuk menentukan kesegaran telur berdasarkan dua parameter iaitu kelajuan kuning telur dan luas kawasan kuning telur. Salah satu kaedah yang paling popular ialah kaedah bukan memusnah iaitu pemeriksaan melilinkan, ia digunakan secara meluas dalam barisan pengeluaran untuk menyusun dan gred telur ayam. Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh membawa kepada kesilapan manusia dan mengambil lebih banyak masa. Teknik lain yang tidak memusnahkan dipanggil penglihatan mesin yang menggunakan kedua-dua perkakasan dan perisian untuk memeriksa struktur dalaman telur ayam. Dengan menggunakan penglihatan mesin, struktur dalaman seperti kuning dan albumen boleh dikaji dengan menggunakan teknik pemprosesan imej. Kamera digital biasa tidak boleh digunakan dalam kajian ini untuk memeriksa struktur dalaman telur sebagaimans mata manusia biasa akan bertindak balas pada cahaya jika panjang gelombang dari 390 nm hingga 700 nm. Oleh itu, NIR spektroskopi boleh mendapatkan maklumat struktur dalaman telur dengan menggunakan kamera NIR tertentu yang mempunyai rangkaian spektrum 900nm untuk 1700nm yang dalam cahaya dekat inframerah. Kawasan kuning telur mempunyai ciri-ciri seperti warna, pergerakan, saiz dan bentuk yang memberi kesan kesegaran dikurangkan dengan peningkatan masa penyimpanan. Oleh itu, kajian ini adalah untuk membangunkan sistem pengimejan NIR untuk pemprosesan makanan dan untuk menentukan kesegaran telur berdasarkan ciri-ciri kuning telur menggunakan algoritma pemprosesan imej. Imej yang ditangkap boleh digunakan untuk mengkaji ciri-ciri kuning telur. Rantau kuning telur dipisahkan daripada imej yang ditangkap oleh pemprosesan imej. Pergerakan kuning telur telah diperiksa dan dianalisis. Luas kawasan kuning telur dikira dan dianalisis. Kelajuan kuning dan kuning kawasan telah dipilih sebagai parameter ciri. Model pengesanan kesegaran telur ditubuhkan berdasarkan hubungan antara parameter ciri dan kesegaran. Oleh itu, sebagai kenaikan masa penyimpanan, kawasan kuning menjadi lebih besar, kelajuan kuning berkurangan, dengan itu kesegaran berkurangan. Penilaian telur kesegaran menggunakan kaedah tanpa musnah dan berdasarkan ciri-ciri imej kuning telur memberikan kelebihan kepada barisan pengeluaran pengimejan makanan. _______________________________________________________________________________________________________ The goal of this study was to explore the potential of near-infrared (NIR) imaging system in combination with image processing analysis to determine freshness of eggs based on two parameters which are yolk speed and yolk area. One of the most popular nondestructive method is candling inspection, it is widely used in production line to sort and grade chicken egg. However, this method can lead to human errors and consume more time. Another non-destructive technique is called machine vision that use both hardware and software to inspect internal structure of chicken egg. By using machine vision, internal structure such as yolk and albumen can be studied by applying image processing technique. Normal digital camera cannot be used in this study to inspect internal structure of egg as typical human eyes will respond on light if wavelength from 390 nm to 700 nm. Thus, NIR spectroscopy is able to obtain information of internal structure of eggs by using specific NIR camera that has a spectral range of 900nm to 1700nm which in near-infrared light. Yolk region have many characteristics such as color, movement, size and shape that changes as storage time increases thus changes freshness of the egg. Therefore, this study is to develop NIR imaging system for food processing and to determine freshness of eggs based on yolk characteristics using image processing algorithm. The captured image can be used to study the characteristics yolk regions. The yolk region is separated from the captured image by image processing. The movement of egg yolk was examined and analyzed. The area of yolk region was calculated and analyzed. The yolk speed and yolk area were selected as characteristic parameters. Detection model of egg freshness was set up based on the correlations between these characteristic parameters and freshness. Therefore, as storage time increases, yolk area become larger, yolk speed decreases, thus freshness is reduced. The egg freshness evaluation using non-destructive method and based on image characteristics of yolk gives advantageous to food imaging production line.
Contributor(s):
Muhammad Amirul Hussaini Ab Razak - Author
Primary Item Type:
Final Year Project
Identifiers:
Accession Number : 875007230
Barcode : 00003107109
Language:
English
Subject Keywords:
near-infrared (NIR) imaging system; freshness of eggs; candling inspection
First presented to the public:
6/1/2017
Original Publication Date:
4/16/2018
Previously Published By:
Universiti Sains Malaysia
Place Of Publication:
School of Electrical & Electronic Engineering
Citation:
Extents:
Number of Pages - 75
License Grantor / Date Granted:
  / ( View License )
Date Deposited
2018-04-16 17:01:23.017
Date Last Updated
2019-01-07 11:24:32.9118
Submitter:
Mohd Jasnizam Mohd Salleh

All Versions

Thumbnail Name Version Created Date
Egg freshness detection using image processing technique1 2018-04-16 17:01:23.017