(For USM Staff/Student Only)

EngLib USM > Ω School of Electrical & Electronic Engineering >

Menguji kematangan buah menggunakan arus dc dan isyarat gelombang mikro / Nurul Emarina bt Yazi

MENGUJI KEMATANGAN BUAH MENGGUNAKAN ARUS DC DAN ISYARAT GELOMBANG MIKRO_NURUL EMARINA BT YAZI_E3_2008_875002428_00003068414_NI
Terdapat pelbagai cara dilakukan untuk menentukan tahap kematangan sesuatu buah, tetapi kebanyakan cara ini akan merosakkan buah tersebut seperti memicit buah serta mengambil jus buah untuk tujuan pengukuran bahan kimia yang terdapat dalam buah. Tujuan projek ini dijalankan adalah untuk merekabentuk satu alat yang dapat menentukan tahap kematangan tanpa merosakkan buah itu. Gelombang mikro dan arus DC akan digunakan untuk menentukan tahap kematangan buah tersebut. Setiap buah yang matang dan yang tidak matang mempunyai kadar komposisi kimia yang berbeza. Kadar komposisi kimia ini dapat memberikan bacaan konduktiviti dan perubahan dielektrik yang berbeza. Oleh kerana itu, sebuah PCB direka bentuk untuk mengukur konduktiviti dan perubahan dielektrik pada buah yang diuji. Nilai bacaan konduktiviti dan dielektrik buah yang diuji dapat dilihat melalui perubahan voltan keluaran yang diukur pada perintang dalam litar penyukat arus DC dan RF. Setiap data atau keputusan akan disimpan ke dalam alat penyimpan data (Data Logger) dan akan dihantar pada komputer untuk dipaparkan. Tahap kematangan buah yang berbeza akan diuji iaitu tahap masak dan muda kerana komposisi bahan kimia bagi dua tahap kematangan buah ini adalah berbeza. Berbagai jenis buah yang berbeza tahap kematangannya telah diuji kerana ia bertujuan untuk mendapatkan julat bagi buah masak dan buah muda. _______________________________________________________________________________________ There are many different methods in determining the maturity of fruit. However, most of this method will destruct the fruit itself rather than given the exact result and good productivity such as pressing or squeezing the fruit to get their juice in order to test its chemical content. As an alternative, this project is to build the device that it can determine the maturity of fruit without ever destruct the fruit and perhaps will effect on the fruit productivity. In this project, DC current and microwave signal will be used in order to determine the maturity of fruit. In order to detect the maturity of fruit, the Printed Circuit Board (PCB) will be designed by using ADS software. PCB will detect the fruit by measuring it depending on the fruit chemical composition such as water contents and the sugar contents. The different chemical composition of every fruit will effect the change of dielectric and conductivity of PCB. The differentiation will be measured by using the signal power of RF measurer (microwave signal) and also with the DC current detector used for fruit. Each result of the measurement or data, will be save in data logger and it will display by computer. The different types of fruit will be test in this project to find the range of the unripe and ripe fruit.
Contributor(s):
Nurul Emarina Yazi - Author
Primary Item Type:
Final Year Project
Identifiers:
Barcode : 00003068414
Accession Number : 875002428
Language:
Bahasa Melayu
Subject Keywords:
microwave signal; fruit productivity.; chemical composition
First presented to the public:
1/3/2008
Original Publication Date:
1/30/2018
Previously Published By:
Universiti Sains Malaysia
Place Of Publication:
School of Electrical & Electronic Engineering
Citation:
Extents:
Number of Pages - 61
License Grantor / Date Granted:
  / ( View License )
Date Deposited
2018-01-30 15:41:17.048
Date Last Updated
2019-01-31 17:00:28.912
Submitter:
Nor Hayati Ismail

All Versions

Thumbnail Name Version Created Date
Menguji kematangan buah menggunakan arus dc dan isyarat gelombang mikro / Nurul Emarina bt Yazi1 2018-01-30 15:41:17.048