(For USM Staff/Student Only)

EngLib USM > Ω School of Electrical & Electronic Engineering >

Design a pulse shaping network for high voltage application in food engineering / Siti Nuryani Mohd Yusoff

DESIGN A PULSE SHAPING NETWORK FOR HIGH VOLTAGE APPLICATION IN FOOD ENGINEERING
Pempasteuran sejuk semakin mendapat tempat di dalam teknologi makanan menggantikan pempasteuran terma. Ini disebabkan pengguna sentiasa mahukan makanan yang mempunyai kualiti yang tinggi iaitu mempunyai rasa yang segar dan bernutrisi tinggi. Pempasteuran sejuk digunakan untuk membunuh bakteria dan mikroorganisma di dalam makanan cecair di samping ia berupaya mengekalkan kualiti produk seperti rasa, nutrien dan tekstur makanan. Melalui projek tahun akhir ini, satu litar yang berupaya menukarkan gelombang denyut empat segi negatif kepada gelombang denyut empat segi positif dan dwipolariti telah direka bentuk. Tujuan utama reka bentuk litar ini adalah kerana penjana denyut yang terdapat di makmal hanya mampu menjana denyut empat segi negatif. Litar rektifier telah digunakan untuk menukarkan denyut empat segi negatif kepada denyut empat segi positif. Seterusnya litar pensuisan telah digunakan untuk menggabungkan denyut empat segi negatif dan denyut empat segi positif menghasilkan denyut dwikutub. Frekuensi denyut pensuisan mestilah dua kali frekuensi denyut masukan. Dua jenis pensuisan telah digunakan iaitu mosfet dan geganti. Namun begitu, daripada litar yang telah dibagunkan hanya pensuisan menggunakan mosfet menghasilkan keluaran seperti yang dikehendaki manakala pensusan menggunakan geganti tidak menghasilkan keluaran disebabkan ia merupakan suis mekanikal dan mempunyai masa pensuisan yang agak lama. Nonthermal pasteurization is widely use in today food technology to replace thermal pasteurization. This is due to consumer demand, they demand for high quality food that have fresh tastes and high nutrition. Nonthermal pasteurization not only killed bacteria and microorganism in liquid food but also maintain the product quality such as the taste, nutrition and food texture. This final year project will focus on nonthermal pasteurization using pulse electric field. Due to the pulse generator which only produced negative pulse, a circuit that are able to convert it to positive and bipolar pulse was designed. In order to convert negative pulse to positive pulse, rectifier circuit was used in this process while switching circuit using mosfet and relay were used to combine both of them to produce bipolar pulse. The result showed that only switching circuit using mosfet produced the expected output while switching circuit using relay did not success.
Contributor(s):
Siti Nuryani Mohd Yusoff - Author
Primary Item Type:
Final Year Project
Language:
Bahasa Melayu
Subject Keywords:
mikroorganisma; Pempasteuran; bacteria
First presented to the public:
1/5/2006
Original Publication Date:
9/19/2017
Previously Published By:
Universiti Sains Malaysia
Place Of Publication:
School of Electrical & Electronic Engineering
Citation:
Extents:
Number of Pages - 52
License Grantor / Date Granted:
  / ( View License )
Date Deposited
2017-09-21 12:14:55.226
Date Last Updated
2019-01-07 11:24:32.9118
Submitter:
Nor Hayati Ismail

All Versions

Thumbnail Name Version Created Date
Design a pulse shaping network for high voltage application in food engineering / Siti Nuryani Mohd Yusoff1 2017-09-21 12:14:55.226