(For USM Staff/Student Only)

Browsing/Searching: EngLib USM > Ω School of Chemical Engineering

 
Filter By Content Type:
All 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Viewing: 1 - 4 of 4

1  
ThumbnailName Publication Date First Public Date Contributors
Online dynamic optimization studies of catalyzed esterfication of propionic anhydride with 2-butanol in the presence of disturbance and uncertainty / Fakhrony Sholahudin Rohman
Dalam kehadiran gangguan dan ketidakpastian yang ketara, loji boleh menghadapi masalah dengan produk luar spesifikasi yang menyebabkan kerugian yang ketara dalam keuntungan. Bagi mengatasi masalah tersebut, pengoptimuman dinamik dalam talian merupakan strategi yang terbaik untuk dilaksanakan. Oleh kerana itu, dalam kajian ini, strategi pengopti...
4/29/20199/1/2015Fakhrony Sholahudin Rohman - Author
Operator training simulator using plantwide control for biodiesel production from waste cooking oil / Dipesh Shikchand Patle
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan simulator latihan operator (OTS) untuk mangkin homogen bagi proses dua langkah biodiesel yang kompleks. Latihan sambil bekerja selalunya memerlukan kos yang tinggi, berisiko dan tidak lengkap kerana beberapa situasi kecemasan mungkin tidak berlaku semasa sesi latihan. Biodiesel dilihat sebagai sumber bahan ap...
5/7/20186/1/2015Dipesh Shikchand Patle - Author
Optimization of coconut husk fermentation by pycnoporus sanguineus using taguchi method for laccase production / Izzati Ahmad Fuad
Pada zaman sekarang, enzim mempunyai permintaan yang tinggi dalam industri dan laccase adalah salah satu daripada enzim yang terdapat secara meluas dalam persekitaran semulajadi. Laccase mempunyai peranan yang penting dalam bioteknologi disebabkan oleh kebolehan mengoksida kedua-dua sebatian yang berkaitan lignin fenolik dan bukan fenolik di sampin...
7/29/20208/1/2019Izzati Ahmad Fuad - Author
Optimization of polyphenols recovery from defatted roselle seed using microwave assisted extraction / Nurul Izyatulikma Yusoff
Roselle terkenal dengan kelopaknya yang digunakan untuk menyediakan minuman herba, jem dan jeli kerana ia telah lama diiktiraf sebagai sumber antioksidan. Walau bagaimanapun, biji roselle dalam kapsul baldu biasanya dibuang sebagai sisa walaupun pada hakikatnya ia mengandungi unsur pemakanan yang baik. Ini adalah kerana eksploitasi yang terhad terh...
3/4/2020Nurul Izyatulikma Yusoff - Author
1  


All 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -->

Search: